Rysslands aggression mot Ukraina är inne på sin andra månad och vi är många som förfäras.
Som jag skrev i mitt förra månadsbrev kommer även vi i Sverige få betala ett pris för vårt stöd till Ukraina och vårt motstånd mot Rysslands imperialistiska ambitioner. Priset är lågt jämfört med vad Ukrainas folk står ut med.
Med det sagt... vi måste hålla flera tankar i huvudet samtidigt. För att ha motståndskraft måste vi fortsätta göra det vi är bäst på, försvara och utveckla vår gemensamma välfärdsstat. Personligen så fortsätter jag att göra mitt yttersta för att de företag som valt att anlita mig skall bli så framgångsrika det någonsin går på deras respektive marknader.
Mars har varit en händelserik månad. Mycket tid har gått till gymnastik. Yngsta sonen har fått förverkliga sitt första stora mål, att bli uttagen till ett nationellt träningsläger med Sveriges mest talangfulla killar i sin ålder. Jag fick äran att på Gymnastikförbundets uppdrag leda arbetet i den talanggruppen. Skall bli fantastiskt spännande att tillsammans med övriga ledare ge killarna de bästa möjligheterna att bli så bra de kan bli.
I slutet av månaden blev jag vald till ordförande i Gymnastikföreningen Örebro. I detta månadsbrev berättar jag lite mer om gymnastiken i allmänhet och örebrogymnastiken i synnerhet.
Jag har också haft premiär på mitt test med LinkedIn LIVE. Under våren kommer jag ha sex intressanta samtal med spännande personer. Jag kallar det Givers Gain - Ett generöst samtal. Mer om världspremiären och lite smygtitt på kommande samtal kan du läsa i texten nedan.Slutligen berättar jag om varför jag tycker att alla säljavdelningar skall ha en fiskdamm
Trevlig läsning!//Andreas
Gymnastik - Sporternas sport
Jag har hållit på med gymnastik så länge jag kan minnas.
Sedan jag första gången satte min fot i en gymnastikhall (i början på 70-talet) har jag varje vecka, varje månad, varje år sedan dess haft någon form av kontakt med gymnastiken.
I början så klart som gymnast, i mitten på tonåren inleddes tränarkarriären, under 20-årsåldern började jag engagera mig i förtroendeuppdrag, sedan blev det högskolestudier med inriktning gymnastik och elitidrott. Jag fick chansen att vara del av de olika ledarteamen för våra herrlandslag, sedan följde några år med "bara" förtroendeuppdrag för gymnastikförbundets räkning.
Så plötsligt tillbaks i hallen när sönerna började barngympa. Grabbarna utvecklades till duktiga atleter och nu är gympan en del av deras liv. Min äldste son visar både intresse och talang för ledarskap. Min yngste son en talang och träningsvilja som jag dagligen imponeras av.
Och nu tar jag mig an ordförandeskapet i Örebro läns största barn- och ungdomsförening, en av gymnastikförbundets största klubbar - GF Örebro.
Det är en välmående förening med 5 anställda mer än 200 ideela ledare. Föreningen har flera discipliner: alla kan gympa, artistisk gymnastik, barngymnastik, cheer leading, motionsgymnastik, parkour, truppgymnastik och vuxengymnastik.
Men...Föreningen saknar möjligheter att träna på ett modernt, säkert och hållbart sätt. Vi har inte liksom simning, ridsport och bollsporterna anläggningar som är anpassade efter sportens behov.
För bredden saknas utrustning i de hallar där breddverksamhet bedrivs.
För ungdomar som börjat intressera sig för tävling saknas redskap och anpassning som gör träningen säker och resultatet av träningen konkurrenskraftig.
Våra elitsatsande juniorer och seniorer (flera av dem landsladsgymnaster) kan inte anpassa sina studier och arbeten för att optimera träningen. Detta då vi endast har tillgång till våra utrymmen då kommunens skolor inte bedriver undervisning.
Örebro kommun är den enda av landets storstäder som valt att inte satsa på att den lokala gymnastikklubben skall ha säkra, hållbara och konkurrenskraftiga träningsmöjligheter.
Varför vet jag inte. Denna omständighet är lite trist ur ytterligare ett perspektiv. Och det är det historiska.
Örebrogymnastiken har mer än 100-åriga anor. Arbetarnas Gymnastikförening och Karlslunds IF gymnastikavdelningar startade som folkhälsorörelser med inriktning på den tidens industriarbetare. Arbetsförhållandena var tuffa och arbetarna behövde ta hand om sina kroppar efter arbetstid. Här föddes örebrogymnastiken och var under mellankrigstiden en viktig aktör för arbetarna i Örebro.
Efter andra världskriget tog Örebro positionen som den svenska gymnastikens vagga. Vi hade den första svenska mästaren i mångkamp, Helmuth Röhnisch (samma Röhnisch som kläderna). Vi har fortfarande i Anders Lind den meste svenska mästaren i mångkamp.
Karin Lindén tog hem två OS medaljer till Örebro, guld 1952 (Helsingfors) och silver 1956 (Melbourne). 1948 (London) delades bara medaljer ut i lag men Karin var individuellt bäst i hopp. Hon tog också hem två VM medaljer till Örebro, lag-guld 1950 och lag-brons 1954.1960 i Tokyo hade vi vår första manlige olympier, Bo Wirhed.
Jämte de individuella framgångarna för de manliga gymnasterna på 50-talet, den "manliga elitens" herrtrupp stora framgångar, som en uppvisningstrupp. Många äldre örebroare minns truppens USA turné under ledning av Erik Lindén. Under 70-talet gjorde sig showgruppen Humbugs ett stort namn och deras turneér var välbesökte pga den våghalsiga akrobatiken.
På 90-talet var Sofia Hedman den stora stjärnan från Örebro. Med ett guld på Nordiska Mästerskapen i Rytmisk gymnastik som ädlaste valör.
Sedan följde några år av ökenvandring innan truppgymnastiken skulle sätta Örebro på kartan igen. Under 2000-talet har Örebro och landslagsgymnaster från Örebro tagit medaljer på SM, NM och EM. Och föreningen fortsätter att få fram nya stjärnor.
Det är inte svårt att älska örebrogymnastiken och dess historia. Men det är ännu enklare att älska framtiden. Vi har allt i våra egna händer och jag är övertygad om att medaljregnet kommer fortsätta. Men viktigast av allt vi skall fortsätta vara den förening i Örebro som erbjuder flest barn- och ungdomar en meningsfull fritid och en total kontroll över sina kroppar.
Och jag - jag kommer fortsätta skriva om gymnastik. Både om idrotten som sådan men också om gymnastikens betydelse för mig i mitt yrkesliv. För det finns tydliga kopplingar och situationer där jag sett att gympan haft en påverkan.
Fiskdammen - din nyckel till marknadsdominans
Tänk dig att du och dina konkurrenter är fiskare längs en flod. I floden passerar tillräckligt med fisk (kunder) så att alla kan få napp. Ibland blir det skralt men andra gånger kan någon ha riktig tur och få upp några stora fiskar. Dock räcker de inte länge så snart måste metspöt fram igen och det är dags att trängas med konkurrenterna längs flodkanten.
Så här ser det ut för de flesta säljare i de flesta branscher. Alla konkurrenter har identifierat samma plats att erbjuda sina produkter och tjänster. Alla företag har ungefär likadana erbjudanden, alla har ungefär lika skickliga säljare.
Men tänk om någon skulle tänka annorlunda....
...tänk om någon skulle slänga i ett nät.
Ett nät skulle effektivt stänga av tillströmningen av fisk till de fiskare som stod nedströms. Alla fiskar som simmade i floden skulle fastna i nätet.
Smart tänker någon!
Det beror ju så klart på hur man ser det. Om ALLA fiskar fastnar gäller det för fiskaren att bli av med alla fiskar på marknaden. Lyckas inte det behöver man kanske kasta fisk. Om alla fiskar fastnar kanske fisken någon gång tar slut.
Även detta scenario förekommer inom försäljning. Någon konkurrent kastar ut ett nät, en prisdumpning. Företaget får jättemycket kunder, det låga priset lockar. Men risken är att det företag som dumpar priserna måste skaffa jättemånga kunder för att försvara lönsamheten. Jättemånga kunder och lågt pris är inte en bra kombination om man vill hålla en hög kvalitet.
Så vad skall man göra då, om man vill slippa stå och meta bredvid alla andra konkurrenter?
Du bygger dig själv en damm!!Den smartaste fiskaren går uppströms och ser till att leda in fisken i sin egen damm. Här kan hen låta fiskarna växa upp för att sedan ta dem när de nått optimal storlek. Inga fiskar fastnar i nätet och ingen fisk riskerar att behöva kastas. Inga fiskar når metarna som får ge upp. Ett företagsexempel skulle kunna vara rekrytering. Istället för att kriga om varje kommande rekrytering erbjuder sig rekryteringskonsulten att utforma kundens kompetensförsörjningsstrategi. Vilka kompetenser behövs i närtid? Vad kommer det ställas för krav på de personer som skall rekryteras om 3-5 år. När den här strategin är på plats har rekryteringskonsulten varje kommande rekrytering i sin hand.
Jag har haft stor nytta av fiskdammen i flera av mina tidigare uppdrag. Exemplet med rekryteringskonsulten är från ett tidigare uppdrag. Jag har också tillämpat fiskdammen när jag jobbat med övervakning och service av skadedjursskydd, när jag jobbat med medlemsförsäkringar och inom fastighetsmäkleri för att nämna några.
Vad är din fiskdamm?